Lyońskie specjały – czyli z czego słynie Lyon.

Cześć Kochani,

Dziś opowiem Wam trochę o specjalnościach z Lyonu i okolic. Miałam okazję spróbować kilku z nich i Wam też polecam jeśli będziecie mieć okazję odwiedzić Lyon do czego Was zachęcam 😉

Pomysł na ten artykuł wziął się z postu na Facebooku zamieszczonego na stronie miasta Lyon :

A więc zaczynamy! Z czego słynie Lyon?

La praline to orzechy lub migdały pokryte masą cukrową z czerwonym barwnikiem. Jedzone są jako cukierki lub dodawane są do wielu przysmaków takich jak tarta pralinowa, słodkie bułki z pralinami czy też ciasta. W Polsce też używamy słowa praliny, ale raczej mówiąc o czekoladkach często nadziewanych orzechami i właśnie na początku mojej przygody z Lyonem często nie rozumiałam, że chodzi o inne praliny niż w Polsce. Mi najbardziej chyba smakują bułki z kawałkami migdałowych pralin. Tarta pralinowa jest bardzo słodka.

Źródło https://www.femina.fr/recette/tarte-a-la-praline-de-sebastien-bouillet @Valérie Lhomme
Źródło https://www.chocolat-voisin.com/collections/specialites-de-lyon/les-pralines-de-lyon

 

Le coussin de Lyon – czyli tłumacząc na język polski poduszeczki lyońskie. Są to cukierki czekoladowe otoczone masą migdałową. Jak widać potwierdza się stwierdzenie, że Francuzi uwielbiają słodycze.

Źródło https://www.pinterest.fr/pin/470907704761637087/

La salade lyonnaise czyli sałatka lyońska. Francuzi uwielbiają sałatę. Muszę przyznać, że nigdy wcześniej nie jadłam tyle sałaty co we Francji. W skład saładki lyońskiej oprócz sałaty wchodzą kawałki bekonu lub żołądki drobiowe, grzanki oraz jajko w koszulce. Jeśli będziecie w Lyonie polecam Wam tę sałatkę, głodni na pewno nie wyjdziecie.

Źródło https://www.cuisineaz.com/recettes/salade-lyonnaise-83218.aspx

 

Le saucisson brioché – czyli kiełbasa w bułce maślanej. Jest to bardzo dobre, ale też niełatwe do wykonania, szczególnie jeśli chodzi o przygotowanie dobrze wyrośniętej bułki drożdżowej. Próbowałam zrobić, ale za pierwszym razem mi nie wyszła, dopiero za drugim się udało 😀 Zwykle podawana jest w plastrach z dodatkiem sałaty. Pycha! Aż zgłodniałam 😀

Źródło https://www.femmeactuelle.fr/cuisine/recettes/entree/saucisson-en-brioche-05274 Laurent Rouvrais/Prismapix

 

Les quenelles – są to dosyć spore kluski w podłużnej formie gotowane w wodzie i podawane z sosem lub mięsem. Na początku może Was trochę zaskoczyć piankowa tekstura, ale z sosem są bardzo dobre.

Źródło https://www.flickr.com/photos/hohbukuro/4848192451/

 

La rosette czyli sucha kiełbasa wyglądem przypominająca nasze polskie salami. Francuzi uwielbiają tego rodzaju kiełbasy i często są one podawane jako przekąska przed posiłkiem podczas aperitifu. Dodawane są też do kanapek.

 

Źródło https://www.bobosse.fr/boutique-en-ligne/lepicerie-chez-bobosse/saucissons-secs-jesus-rosettes/rosette-de-lyon-45

 

Polecam Wam spróbowanie tych specjałów podczas pobytu w Lyonie!

Pozdrawiam serdecznie!

Polka z Lyonie


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s