Hello!

Pierwszy z serii wpis dotyczący zwyczajów Francuzów dotyczących jedzenia.

Sama niejednokrotnie miałam możliwość przekonania się o tym, że Francuzi jedzą zupełnie inaczej niż my w Polsce.

  1. Francuskie śniadanie – le petit déjeuner

Typowe francuskie śniadanie składa się głównie ze słodkich produktów. Fani słodyczy będą więc zachwyceni.

Na francuskim śniadaniu znajdziesz na pewno:

*croissanty 

c_alexandra_-_fotolia-com_
Francuskie croissanty. Źródło http://france.fr/fr/infosredac/petit-dejeuner-francaise

*ciasto fancuskie z kawałkami czekolady w środku (pain chocolat) 

0290017105964744-c2-photo-oytoyontzoje6incio2k6nju2o3m6ntoiy29sb3iio3m6nzoii0zgrkzgrii7fq-recette-pas-a-pas-du-pain-au-chocolat
Ciasto francuskie z kawałkami czekolady.

*maślane bułeczki (pain au lat) 

i45896-petits-pains-au-lait-facile
Maślane bułeczki.

*dżemy owocowe

c_beta-artworks_-_fotolia-com_

*sok pomarańczowy – często świeżo wyciskany.

*nutella – znajdziecie prawdopodobnie w większości francuskich domów.

*kakao – często towarzyszy croissantom.

*kawę.

c_dani_vincek_-_fotolia-com_-1
Klasyczne francuskie śniadanie.

We Francji mieszkam od ponad roku i nadal nie mogę przyzwyczaić się do słodkiego, francuskiego śniadania.

Z drugiej strony Francuzi szeroko otwierali oczy, kiedy opowiadałam im, że w Polsce na śniadanie często je się wędliny, ser, jajka! Dla nich to bardzo dziwne.

W kolejnym wpisie z tej serii cos więcej na temat francuskiego obiadu (déjeuner).

Pozdrowienia,

Polka w Lyonie

 

Reklamy